Lantion voima

Maanantai 21.3.2022 - Seksuaaliterapeutti, vyöhyketerapeutti Emma Hietanen

Tarkastelen tätä aihetta vulvallisen naisen näkökulmasta, sillä heidän lantioitaan olen nähnyt kehohoitojen kautta todella monia.

Viestini on: Nainen, liikuta lantiotasi, pyöritä pyllyäsi, keikuta kävellessäsi, hytkytä ja tanssi, sillä se tekee hyvää!

Lantio rakastaa liikettä sillä liike vilkastuttaa lantionalueen verenkiertoa, jonka normaali toiminta on oleellista kiihottumisen ja kostumisen kannalta. Lantion alueella on valtava määrä myös hermotusta, jotka hermottavat genitaalialuetta. Hermotus vaikuttaa esimerkiksi nautinnon ja tuntoherkkyyden kokemiseen. Liike edesauttaa myös lantion suojaisissa sopukoissa elävää seksuaalienergiaa lähtemään liikkeelle.

Lantio on kehoamme vahvasti kannatteleva osa. Se on kuin perusta minkä päällä levätä, josta lähtee koko kehon olemus, tapa seistä jämäkästi mutta joustavasti oman elämänsä liikkeissä. Keho asettautuu ryhtiinsä lantion kautta. Myös omat rajat lähtevät piirtymään selkeämmin, kun on kytkeytyneenä omaan lantionmaljaansa, sillä lantio on oman sisäisen voiman ja tasapainon lähde.

Lantion asennolla on merkitystä siihen, kuinka kehonsa kantaa. Oletko tehnyt huomioita missä asennossa sinun lantiosi on? Onko se kenties sisäänpäin vetäytynyt, kuin olisi hieman peloissaan koko ajan vai taaksepäin työntynyt, jolloin kuljet hieman etukumarassa, ikään kuin kumartelisit kaiken aikaa kiltisti maailmalle? Onko pakarat alati jännittyneet ja yhteen puristuneet? Tunnustele ja tutki miltä olosi ja yhteytesi lantioon tuntuu erilaisissa asennoissa. Koita pääsetkö syvään kyykkyyn polvet toisistaan erillään. Miltä tämä lantionavausasento tuntuu? On kiinnostavaa tehdä huomioita mitä minussa tapahtuu, kun lantion asento vaihtuu.

Lantion asentoon kannattaa siis kiinnittää huomiota ja tarvittaessa alkaa etsimään optimaalisempaa asentoa lihasten ja liikkeen avulla. Paitsi, että kokemuksesta tiedän, että se voi olla haastavaa, riippuen lihasten kunnosta sekä lantiossa uinuvista purkamattomista tunnelukoista tai fyysisistä epätasapainoista. Tarvittaessa hae ammattilaiselta apua ja tukea tähän.

Lantion kätkemää:

Aikojen saatossa naisia ei todellakaan ole kannustettu liikuttamaan, keikuttamaan ja antamaan autenttisesti lantion liikkua liikkeessä, sillä se on ollut kevytkenkäisen naisen merkki. Eli ei hyvä! Suomen historiassa on myös ollut paljon pelkoa ja se on vaikuttanut ja vaikuttaa edelleen lantioihimme. Sinne kätkeytyy syvää ylisukupolvista tietoutta, joka on mielemme tuolla puolen mutta jonka äärelle voi päästä esimerkiksi kehohoitoprosessin avulla.   

Lantiossamme asuu perusturva ja vyöhyketerapeuttisesti siellä on varhaisimmat lapsuusvuotemme (5- vuotiaasta alaspäin aina hedelmöityshetkeen saakka), niiden heijastumat, kuten eletyt kokemukset ja mahdolliset pelot. Lantioon kerääntyy myös purkamaton seksuaalienergia, joka useimmiten tuntuu kehohoidossa kuumuutena ja tukkoisuutena. Ja koska kehossamme on aina vastaparit, eli polariteetit, niin ne löytyvät myös lantion alueen haasteista, sillä ne heijastavat herkästi johonkin kehon alueelle, useimmiten niska-hartia ja pään alueelle aiheuttaen esimerkiksi kipuja ja migreeniä tai suoliston alueelle aiheuttaen aineenvaihdunnallisia haasteita.

Liian usein olen kehohoidoissa nähnyt sen, että naisilla on lantionalue puutunut, tunneyhteys sinne on vähintäänkin heikko tai jopa poikki. Tällä voi olla valtavan suuri vaikutus seksuaalisuuteen, seksiin, nautinnon kokemiseen ja kokemiseen itsensä kokonaisvaltaisena ihmisolentona.Lantiossamme asuu iso osa myös naiseuden kokemusta. Tämän(kin) vuoksi koko lantion aluetta kannattaa liikkeen lisäksi hemmotella ja helliä, hieroa ja silittää.

Oman äänen käyttö ja musiikki ovat myös hyviä keinoja herätellä omaa lantiota. Itselläni toimii parhaiten matalat äänet, ne resonoivat ja soivat lantiossani. Musiikkina lantiotani herättää parhaiten saamenkieliset laulut, joissa soi rummun kumeat rytmit. Tiedätkö minkälainen musiikki tai ääni saa sinun lantiosi heräämään ja pyörimään?

Seksin aikana naisen lantion liike on tärkeää ja kysynkin, että kuinka moni rakastellessaan, esimerkiksi penetraation aikana, liikuttaa ja pyörittää lantiotaan? Sitä kannattaa koittaa, sillä juurikin liikkeen avulla voi löytää itsestään hyvin herkullisia kohtia. Liikkeen avulla myös seksuaalienergia liikkuu paremmin.

Lantio voi olla avain upean nautinnon, turvallisuuden, virtaavan luovuuden ja ilon ehtymättömän lähteen äärelle.

Naisen lantiossa liikkuu mehukas mahla, joka liikkeelle lähtiessään ravitsee koko kehoa herkullisuudellaan, josta saa osansa myös mahdollinen kumppani.

Nainen, lantiossamme on voima, kun se on herätetty eloon sisältä käsin.

Utelian, virtaavin ja mehukkain terkuin: Emma

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vyöhyketerapia, lantio, kehotietoisuus, seksuaaliterapia, ylisukupolvisuus

Naiseuden ketju

Maanantai 13.12.2021 - Seksuaaliterapeutti Emma Hietanen

minamummojaaiti.jpg

Suvuissa kulkeva naisten ketju on samaan aikaan kiinnostava aarreaitta kuin syvä suokin. On mielenkiintoista tutkia mitä kaikkea naisten historia on kätkenyt sisäänsä, kuinka naiset ovat eläneet ja ilmentäneet itseään ja kuinka kohdelleet toisia suvun naisia.

Syvä kysymys naiseuden ketjun saatossa on se, että mitä vahvuuksia juuri minun naiseuden ketjuni, naissukulinjani, on kantanut ajan saatossa mukanaan ja siirtänyt lahjana eteenpäin aina seuraaville sukupolville sekä se mikä heitä on lannistanut, sairastuttanut ja mitä ei olla osattu käsitellä, taakan siirtyessä eteenpäin.

Kun alkaa tarkastelemaan oman sukunsa naiseuden ketjua, löytää monta erilaista tarinaa, monta erilaista naisen mallia sekä tapoja ilmentää naiseutta ja naisen seksuaalisuutta. Itse olen usein pohtinut sitä, kuinka naiset ovat ravinneet itseään eri aikakausina, ovatko täyttyneet niin sielullisesti, kehollisesti kuin mielenkin tasolla. Jos ovat, niin minkälaiset asiat ovat olleet heille ravitsevia, jos eivät, niin miksi eivät? Tiettyyn pisteeseen saakka voimme tietää, sen jälkeen voimme vain arvailla.

On mielenkiintoista, kuinka sukupolvien saatossa asiat, tunnetilat ja tavat toimia siirtyvät eteenpäin jättämättä yhtäkään sukupolven lenkkiä väliin mutta ilmentyen jokaisessa kohdassa omanlaisenaan ilmiönä, erilaisin sävyin. Pohjakokemus voi olla edelleen samankaltainen, vaikka on jo monta sukupolvea läpikäynyt.

Haavan perusenergia voi edelleen olla olemassa vaikka aikaa olisi kulunut jo monta ihmisikää.

Eri aikakaudet ovat muokanneet naisen tapaa olla, ikään kuin antanut raamit ja säännöt siihen minkälainen nainen saa olla ja kuinka tulee käyttäytyä. Poikkeus on huomattu ja häpeä on asettunut monen naisen elämänkumppaniksi.

Oletko sinä pohtinut mitkä ovat juuri sinun naissukulinjasi haasteet, taudit joihin naiset ovat sairastuneet?

Niitä voi olla esimerkiksi kiltteys, suorittaminen, mahdoton huushollaaminen, martyyrius, kriittisyys, vaativuus, elämätön elämä, siveys jne.

Lienee nämä ovat paljolti häpeäpohjaisia tunteita, ilmentymiä joiden avulla häpeää on kompensoitu. Häpeä asustaa myös kehotasolla, sillä kehollisuus on luonteeltaan ylisukupolvinen.

Vyöhyketerapian näkökulmasta naisen kehon mallista voi huomata suvun taakkoja, voi päätellä mitä yksilö mukanaan kantaa. Sitkeästi siirtyneet taakat muovaavat kehoa omaan malliinsa ja asentoonsa.

Omassa naissukulinjassani naisten haasteita ovat olleet mm. itsensä hylkääminen, elämätön elämä, kova kohtelu naiselta naiselle, psyyken haasteet ja ankaruus. Tunnistan itsessäni joitain samoja sävyjä, tunnistan sen, että jos en olisi tietoinen näistä, niin jotkut saattaisivat eläytyä todeksi myös omassa elämässäni. Onnekseni olen saanut puhua oman äitini kanssa avoimesti suvussamme kulkeneista naisten haasteista ja olen saanut kehohoitojen kautta purkaa siirtynyttä taakkaa.

Aivan niin kuin taakkasiirtymät elävät sukupolvesta toiseen, siirtyvät eteenpäin myös hyvät asiat, vahvuudet ja resurssit. Onneksi kaikissa suvuissa, naiseuden ketjuissa on myös vahvuuksia.

Oletko pohtinut mitkä ovat sinun naissukulinjasi vahvuudet?

Mitkä asiat ovat niitä upeita toistumia, joita voi nähdä sukupolvien naisissa, niitä mitkä yhdistävät ja mitkä tunnistaa oman suvun vahvuuksiksi? Ne ovat jotakin jotka ovat kannatelleet kussakin aikakaudessa naista, naisia, perheitä ja yhteisöjä. Ne ovat lahjoja naiselta naiselle.

Niitä voi olla esimerkiksi sitkeys, luovuus, periksiantamattomuus, nauru, ilo, perinteet, luovuus, vanhan kansan viisaudet, perinnetieto, tietäminen jne.

Omassa naissukulinjassani resursseja ovat olleet mm. käden taidot, hiljainen tieto, sitkeys ja selviäminen sekä kyky kantaa perhettä. Näitä samoja tunnistan itsessäni, varsinkin iän myötä ne ovat olleet helpommin tunnistettavissa.

Onneksi myös resurssit ovat ihanasti näkyvillä, niin naisen tavassa kantaa itsensä, kuin tavassa katsoa ja kohdata maailmaa. Resurssit näyttäytyvät kauniina lahjoina ja arvokkaina ominaisuuksina naisen elämässä.

Niin vyöhyketerapiassa kuin seksuaaliterapiassakin naisten kanssa pohditaan näitä kysymyksiä, mitkä ovat juuri sinun naissukulinjasi resurssit sekä haasteet? Asiaa voi tarkastella monesta eri näkökulmasta koska molemmat vaikuttavat kokonaisvaltaisesti naisen elämään, niin seksuaalisuuden alueelle, arkeen kuin kehollisellekin tasolle. Mitä syvemmin nainen on tietoinen näistä, sitä levollisemmin voi laskeutua omaan kehoon, omaan elämäänsä, jättäen jotakin taakseen sekä jakaen viisauttaan aina seuraaville sukupolville.

Lempeää ylisukupolvista tarkastelua Sinulle toivottaen: Emma

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: naiseus, ylisukupolvisuus, kehollisuus, taakkasiirtymät, sukupolvien ketju

Kenen silmin itseämme katsomme?

Sunnuntai 14.2.2021 - Seksuaaliterapeutti Emma Hietanen

Rakkainta ystävää tulee katsottua arvostetuin, lempein ja lämpimin silmin. Hänessä näkee suunnattoman kauneuden, kokonaisuuden, jossa rakkaus lepää. Näkee toisen kehon ainutlaatuisuuden, joka on kaikkinensa täydellisen kaunis juuri niin kuin hän siinä hetkessä on.

Tuleeko katsottua myös itseään rakkaudellisin ja arvostavin silmin, niin kuin parasta ystävää katsoisi? Toisinaan, mutta ei läheskään aina. Elämäni varrella katseeni syvyys, lämpö ja tarkoitus on vaihdellut. Nyt tämän ikäisenä, 42-vuotiaana naisena katseeni on useimmiten myötätuntoinen elämän tuomia muutoksia kohtaan, jotka kehossani näkyvät. Minulle ne kertovat eletystä elämästä, elämän eri vaiheista. Mieli on antanut hieman periksi, pehmennyt ja hetkeen, jolloin katson kehoani tutkaillen, on tullut syvempää lämpöä. On helpompaa olla arvostelematta, on helpompaa olla ystävä oman kehollisen ulkonäköni kanssa, on helpompaa asustaa kehossa. Suurimman osan ajasta siis.

Uskallatko Sinä olla paljaana itsesi edessä, katsoa syvästi kehoasi, seistä selkä suorassa kaikkinensa ja vain katsoa, rauhassa tutkailla?

Hyvän työkaverini kanssa tätä pohdimme, kun tunnustelimme omaa kehoamme. Sitä kuinka se on muuttunut suuntaan, jos toiseenkin viime vuosien saatossa. Hän kysyi: kenen silmillä itseämme oikein katsomme? Minkälaiseksi on tallentunut meidän kehollinen kuvamme itsestämme ja mistä se on lähtenyt rakentumaan?

Kun vasta maailmaan tullut pieni ihmistaimi suuressa sielussaan saapuu tänne, niin jokainen tuntee hellyyttä, suojelun halua ja vilpitöntä ajatusta täydellisyyden täydellisyydestä, kun tuota vasta saapunutta katsoo. Kaikki on hänessä täysin kohdallaan. Kun lapsi kasvaa ja alkaa tunnustella omaa itseään, niin vielä on pieni lapsi omassa mahtavuudessaan ja upeudessaan voittamaton, maailman ihanin ja virheetön. Oma keho on mielenkiintoinen tutkimusmatka omia tunnelmia tunnustellen. Ja siitä se matka jatkuu, oman kehon kanssa yhtenään elämää jakaen.

Keho muuttuu monta kertaa elämän aikana. Aina on muutos läsnä ja näin ollen oma suhdekin omaan kehoon muuttuu, uudelleen rakentuen, toisenlaisen tavan löytäen. Myös mieli hakee uuden polun kehoa lähestyen, muuttuneeseen asettuen. Vaan kenen silmillä oikeastaan itseäsi katsotkaan? Onko silmissä vanhempien katseet, kenties kiusaajan katseet, oman mielen arvostelevuus ja missä on juurisyy? Kuinka paljon kehoon koteloituneet tunteet värittävät omaa katsetta? Nuo arvostelevat silmät ovat kenties sukupolvien takaa katsovia, opittuja katseita siis? Kenties. Tunnistatko tämän?

Olen usein puhunut naisten kanssa siitä, kuinka haastavaa on tuoda armoa omaan katseeseen. Tulee helpommin huomatuksi asiat, joihin haluaisi muutosta kuin ne, jotka voisi jo hellyydellä hellitellä. Oman mielenmaiseman muuttaminen vaatii työtä. Olemme myös usein keskustelleet siitä, kuinka vahvasti meihin vaikuttavatkaan sukupolvien takaiset asenteet ja mahdolliset epätasapainot suhteessa itseen ja toisiin. Ne elelevät meissä edelleen, nuo kaukaiset kaiut. Joissain meissä tiedostavammin, joissain salaisemmin, enemmän tiedostamattomissa olevin, kuin uinuvin. Moni nainen on kokenut, ettei ollut koskaan hahmottanut asiaa tästä näkökulmasta, ei ollut tullut ajatelleeksi. Jos oma äitisi on edelleen vierelläsi kulkemassa, niin kannattaa hieman kuulostella kuinka hän itsestään puhuu, kuinka kehoaan hoivaa. Voisi myös tiedustella, lämpimin mielin kysellä, kuinka on hänen äitinsä kehoaan puhutellut, onko hyvänä pidellyt? Silitellyt? Saattaa saada arvokasta tietoa, silmiä avaavaa, ymmärrystä lisäävää.

Kehoyhteyden vahvistaminen vahvistaa siis suhdetta omaan kehoon, ulkonäöllisestikin. Kun kuulee oman kehonsa viestejä ja omia tarpeita on enemmän ystävä oman kehonsa kanssa. Mielen ja kehon keskinäinen suhde on omanlaisensa matka, joka liene elämänmittainen. Toisen kanssa elämää jakaessa, tai vain lyhyessä kohtaamisessa oman kehosuhteen tila näyttäytyy myös seksissä, toisen kanssa lähellä ollessa, yhteisessä hetkessä. Uskaltaako olla paljaana toisen edessä, toisen katseen kohteena, kosketuksen vastaanottajana? Ulkonäöllinen kehosuhde heijastelee myös sitä, kuinka uskallamme rentoutua seksin aikana, antautua nauttimaan kaikkine lihoinemme ja niine hyvinee, kuinka keho nautintoa ilmaisee. Kuinka uskallamme liikkua seksin aikana, olla viehkeydessä vapaa. Olla kehossamme vapaa.

Kehoyhteys ja kehosuhde on monitasoinen ja laaja käsite. Sitä voi tarkastella loputtomien näkökulmien läpi. Tässä lähinnä pohdin nimenomaan ulkonäöllisen tarkkailun ajatuksesta käsin, sitä kuinka me mahdollisista kauniista palautteista huolimatta näemme itsessämme jotakin muuta kuin kuulemamme kuvauksen. Kuinka kuvaus voi niin totaalisesti muuttua matkalla sanojan huulilta ja lämpimistä ajatuksista, matkalla omaan mieleemme? Avautuuko tuolloin jotkut sisäiset silmät, jotka ovat meihin asettuneet, joskus elämämme varrella, kenties jo syntymälahjana saatuna? Mitä arvelet?

Kaiken kaikkiaan ihmisen keho on kaunis luomus, taideteos, luonnon voima. Sinun sekä Minun. Hyvää ystävänpäivää Sinulle ystäväni <3

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kehonkuva, kehopositiivisuus, kehollisuuden ylisukupolvisuus