Naiseuden ketju

Maanantai 13.12.2021 - Seksuaaliterapeutti Emma Hietanen

minamummojaaiti.jpg

Suvuissa kulkeva naisten ketju on samaan aikaan kiinnostava aarreaitta kuin syvä suokin. On mielenkiintoista tutkia mitä kaikkea naisten historia on kätkenyt sisäänsä, kuinka naiset ovat eläneet ja ilmentäneet itseään ja kuinka kohdelleet toisia suvun naisia.

Syvä kysymys naiseuden ketjun saatossa on se, että mitä vahvuuksia juuri minun naiseuden ketjuni, naissukulinjani, on kantanut ajan saatossa mukanaan ja siirtänyt lahjana eteenpäin aina seuraaville sukupolville sekä se mikä heitä on lannistanut, sairastuttanut ja mitä ei olla osattu käsitellä, taakan siirtyessä eteenpäin.

Kun alkaa tarkastelemaan oman sukunsa naiseuden ketjua, löytää monta erilaista tarinaa, monta erilaista naisen mallia sekä tapoja ilmentää naiseutta ja naisen seksuaalisuutta. Itse olen usein pohtinut sitä, kuinka naiset ovat ravinneet itseään eri aikakausina, ovatko täyttyneet niin sielullisesti, kehollisesti kuin mielenkin tasolla. Jos ovat, niin minkälaiset asiat ovat olleet heille ravitsevia, jos eivät, niin miksi eivät? Tiettyyn pisteeseen saakka voimme tietää, sen jälkeen voimme vain arvailla.

On mielenkiintoista, kuinka sukupolvien saatossa asiat, tunnetilat ja tavat toimia siirtyvät eteenpäin jättämättä yhtäkään sukupolven lenkkiä väliin mutta ilmentyen jokaisessa kohdassa omanlaisenaan ilmiönä, erilaisin sävyin. Pohjakokemus voi olla edelleen samankaltainen, vaikka on jo monta sukupolvea läpikäynyt.

Haavan perusenergia voi edelleen olla olemassa vaikka aikaa olisi kulunut jo monta ihmisikää.

Eri aikakaudet ovat muokanneet naisen tapaa olla, ikään kuin antanut raamit ja säännöt siihen minkälainen nainen saa olla ja kuinka tulee käyttäytyä. Poikkeus on huomattu ja häpeä on asettunut monen naisen elämänkumppaniksi.

Oletko sinä pohtinut mitkä ovat juuri sinun naissukulinjasi haasteet, taudit joihin naiset ovat sairastuneet?

Niitä voi olla esimerkiksi kiltteys, suorittaminen, mahdoton huushollaaminen, martyyrius, kriittisyys, vaativuus, elämätön elämä, siveys jne.

Lienee nämä ovat paljolti häpeäpohjaisia tunteita, ilmentymiä joiden avulla häpeää on kompensoitu. Häpeä asustaa myös kehotasolla, sillä kehollisuus on luonteeltaan ylisukupolvinen.

Vyöhyketerapian näkökulmasta naisen kehon mallista voi huomata suvun taakkoja, voi päätellä mitä yksilö mukanaan kantaa. Sitkeästi siirtyneet taakat muovaavat kehoa omaan malliinsa ja asentoonsa.

Omassa naissukulinjassani naisten haasteita ovat olleet mm. itsensä hylkääminen, elämätön elämä, kova kohtelu naiselta naiselle, psyyken haasteet ja ankaruus. Tunnistan itsessäni joitain samoja sävyjä, tunnistan sen, että jos en olisi tietoinen näistä, niin jotkut saattaisivat eläytyä todeksi myös omassa elämässäni. Onnekseni olen saanut puhua oman äitini kanssa avoimesti suvussamme kulkeneista naisten haasteista ja olen saanut kehohoitojen kautta purkaa siirtynyttä taakkaa.

Aivan niin kuin taakkasiirtymät elävät sukupolvesta toiseen, siirtyvät eteenpäin myös hyvät asiat, vahvuudet ja resurssit. Onneksi kaikissa suvuissa, naiseuden ketjuissa on myös vahvuuksia.

Oletko pohtinut mitkä ovat sinun naissukulinjasi vahvuudet?

Mitkä asiat ovat niitä upeita toistumia, joita voi nähdä sukupolvien naisissa, niitä mitkä yhdistävät ja mitkä tunnistaa oman suvun vahvuuksiksi? Ne ovat jotakin jotka ovat kannatelleet kussakin aikakaudessa naista, naisia, perheitä ja yhteisöjä. Ne ovat lahjoja naiselta naiselle.

Niitä voi olla esimerkiksi sitkeys, luovuus, periksiantamattomuus, nauru, ilo, perinteet, luovuus, vanhan kansan viisaudet, perinnetieto, tietäminen jne.

Omassa naissukulinjassani resursseja ovat olleet mm. käden taidot, hiljainen tieto, sitkeys ja selviäminen sekä kyky kantaa perhettä. Näitä samoja tunnistan itsessäni, varsinkin iän myötä ne ovat olleet helpommin tunnistettavissa.

Onneksi myös resurssit ovat ihanasti näkyvillä, niin naisen tavassa kantaa itsensä, kuin tavassa katsoa ja kohdata maailmaa. Resurssit näyttäytyvät kauniina lahjoina ja arvokkaina ominaisuuksina naisen elämässä.

Niin vyöhyketerapiassa kuin seksuaaliterapiassakin naisten kanssa pohditaan näitä kysymyksiä, mitkä ovat juuri sinun naissukulinjasi resurssit sekä haasteet? Asiaa voi tarkastella monesta eri näkökulmasta koska molemmat vaikuttavat kokonaisvaltaisesti naisen elämään, niin seksuaalisuuden alueelle, arkeen kuin kehollisellekin tasolle. Mitä syvemmin nainen on tietoinen näistä, sitä levollisemmin voi laskeutua omaan kehoon, omaan elämäänsä, jättäen jotakin taakseen sekä jakaen viisauttaan aina seuraaville sukupolville.

Lempeää ylisukupolvista tarkastelua Sinulle toivottaen: Emma

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: naiseus, ylisukupolvisuus, kehollisuus, taakkasiirtymät, sukupolvien ketju

Seksuaalisuus ja aggressio

Maanantai 15.11.2021 - Erityistason seksuaaliterapeutti Emma Hietanen

Tämän sanaparin yhdistäminen hätkähdyttää monia, sillä helposti saattaa nousta mielikuvia väkivaltaan liittyen. Näitä ei mielletä yhteenkuuluviksi.

Seksuaaliterapeuttina olen monen kanssa keskustellut aiheesta, siitä mitä nämä tarkoittavat, kuinka ilmenevät ja miten aggressiota voisi valjastaa käyttöön parisuhteessa, ihmissuhteissa ja seksissä myönteisellä ja rakentavalla tavalla. Siis kuinka käyttää myönteistä aggressiota?

Itsekin olen usein pysähtynyt tätä pohtimaan ja tunnustelemaan kuinka nämä näyttäytyvät omassa elämässäni, esimerkiksi oman parisuhteeni sisällä.

Varsinkin naisten aggressiota kohtaan ollaan ymmällään. Kuinka voisi naisen seksiin sisältyä aggressiota ja mitä se edes käytännön tasolla tarkoittaa? Toisaalta taas miehen aggressioon mielikuvissa usein helposti liitetään toisen satuttaminen. Suoraviivaisuuden kaltaisuus, kysymätön eteneminen. Myönteisestä aggressiosta puhuttaessa asia ei ole näin. Se ei tarkoita toisen satuttamista.

Me kaikki tarvitsemme aggressiota, myönteistä sellaista, jotta tulemme tietoisemmaksi omista rajoistamme, haluistamme, omasta itsestämme ja jotta seisoisimme vakaammin ja juurevammin omassa itsessämme. Silloin on turvallisempaa kohdata myös yhdessä.

Seksuaalinen voima on meissä jokaisessa, uniikilla tavalla ilmenevää elämänvoimaa, joka kannattelee läpi elämän. Jos seksuaalisuutta itsessään painaa alaspäin ja tukahduttaa niin, ettei seksuaalienergia ja sen voima pääse ilmentymään ja elämään jollain tavalla, siitä voi tulla haasteita. Pitkään tukahdutettu seksuaalisuus ja siihen liittyvä aggressio saattaa johtaa psyyken epätasapainoon sekä aiheuttaa kehossa kipuja, vaivoja ja yleensäkin hankaluutta elää omassa kehossaan. Vyöhyketerapeuttisesta näkökulmasta katsottuna ihmisen lantio muuttuu heikoksi, energiankulku on pysähtynyt ja omilla jaloilla seisominen on heikkoa, kuin olisi vailla jämäkkää tahtoa.

Tervettä, hyvää aggressiota tarvitaan, jotta asioita saadaan tehtyä. Saadaan otettua askel, astuttua eteenpäin oman tahtotilan kanssa. Jokaisessa seksiin ryhtymisen hetkessä tarvitsemme myönteistä aggressiota, jotta homma lähtee käyntiin. Tarvitsemme myönteistä aggressiota omien rajojen asettamisessa, Ei:n sanomisessa, tosin joskus myös Kyllä:n sanominen vaatii tahtotilan ponnistuksen mikä syntyy myönteisestä aggressiosta. Aggression sisälläkin voi olla herkkä ja aistiva juurevuuden ja vahvuuden rinnalla.

Kuinka elää myönteistä aggressiota seksissä? Voiko sitä näyttää, ilmentää elein, äänin, liikkein, haluin jne.? Kuinka soveliasta on näyttää suoraan oma voimakas seksuaalinen halu ja mikä määrä halua on hyväksyttävää? Nämä liittyvät yhteen, myönteisen aggression näyttämiseen.

Joskus aggressio liitettynä seksiin voi olla pelottavaa, sillä silloin vahvat voimat voivat olla läsnä. Itseen ja omaan voimaan kytkeytyneenä seksin aikana olo saattaa kulkea kaikkivoipaisuuden ja vahvuuden tunnelmissa, voi tuntea kuinka villieläin itsessään herää. Sen vapaaksi päästäminen, näkyväksi tuleminen, vaatii rohkeutta kohdata omaa myönteistä aggressiotaan. Uskallusta jakaa hetki toisen kanssa ja uskallusta asettua siihen, mitä on vapauttaa tilaa kaikenlaiselle itsensä ilmentämiselle, myös seksin aikana.

Myönteisen aggression ilmentämiseen vaikuttaa myös ylisukupolvisuus, se kuinka suvun ihmiset ovat tähän suhtautuneet, kuinka on uskallettu/pystytty elämään omaa seksuaalisuutta todeksi sekä se, onko suvun vaiheissa kenties tapahtunut jotain seksuaalista väkivallan tekoa. Keho nimittäin muistaa. Se muistaa tapahtumia, vaikka ne eivät olisi omia laisinkaan. Sängyssäsi siis on aina läsnä sekä suvun syvä historia, että yksilön tapa olla olemassa.

Sen sijaan että aggressiota yrittää työntää pois mielestä, tunteista ja kehosta voisi olla kiinnostavaa toivottaa se tervetulleeksi näkyville ja tehdä tuttavuutta.

Myönteisen aggression kohtaaminen voi seksin aikana kuljettaa meidät paikkoihin, joihin emme tavallisesti näe. Tuolloin pääsemme kohtaamaan itsessämme ja toisissamme mahdollisesti jotakin uutta ja kiinnostavaa, sillä aggressiokin kantaa mukanaan mahdollisuuden oivaltaa jotakin itsestään. Myönteisen aggression, oman voiman kautta voi kohdata viisautta itsensä sisällä ja sitä voi käyttää elämässä energiana, jonka avulla saa asioita ja unelmia liikkeelle, saa niihin kannattelevaa tuulta alle. Sen virrassa kulkee myös luovuuden energia sekä tyydyttävä ja ravitseva seksi.

Uskallatko sinä kohdata myönteistä aggressiota itsessäsi? Minun rohkeuteni vaihtelee. Harjoittelen. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: myönteinen aggressio, kehollisuus, seksuaalisuus, seksuaaliterapeutti

Vyöhyketerapia ja Seksuaalisuus

Sunnuntai 4.4.2021 - Seksuaaliterapeutti, vyöhyketerapeutti Emma Hietanen

Vt.jpgMitä vyöhyketerapia on ja kuinka se voi vaikuttaa kokemukseen itsestään seksuaalisena olentona?

Kun asiakas tulee hoitohuoneelleni ja istumaan käydessään huokaisee, laskeutuu kuulemaan itseään, vointiaan sekä kehoaan, ollaan jo hyvässä alussa. Moni tulee kiireen ja stressin keskeltä, pysähtymistä kaivaten. Arjesta, jossa ei ole syystä tai toisesta ollut tilaa kuulla omaa itseään. Kuulla miltä minusta tuntuu, mitä minä tarvitsen? Miten voin? Kehohoito, jossa käydään koko keho läpi hierovin ottein, on oiva keino yllä mainittujen kysymysten äärelle pysähtymiseen. Se on myös loistava metodi hermoston rauhoittamiseen.

Vyöhyketerapia on vanha ja lempeä hoitomuoto, jolla voi hoitaa ihmistä läpi koko elinkaaren. Siitä voi saada apua monenlaisiin vaivoihin ja särkyihin, mutta ennen kaikkea vyöhyketerapia toimii ennaltaehkäisevänä hoitomuotona. Sen avulla voidaan aktivoida kehoa parantamaan itse itseään ja pitämään tasapainoa yllä. Sen avulla päästään myös ylisukupolvisten tunnetaakkojen äärelle, jotka ovat kehoomme koteloituneet.

Ihmisen keholta löytyy heijastepistejärjestelmä, jonka kautta voidaan kehoa aktivoida ja tarvittaessa rauhoittaa. Hoidon aikana käyn läpi asiakkaan koko kehon ja viipyilen niissä kohdin, joissa sitä tarvitaan. On tärkeää muistaa, että vyöhyketerapia ei koskaan korvaa lääketieteellistä hoitoa mutta mahdollisesti voi kulkea siinä rinnalla tukevana hoitomuotona. Joskus voi apu löytyä myös tätä kautta, ohi lääketieteen, sillä juurisyyt lepäävät kehon lukkojen alla.

Hoidon vastaanottaminen antaa mahdollisuuden oman kehoyhteyden vahvistamiseen ja sitä kautta kuulemaan omia tarpeitaan ja hahmottamaan omia rajojaan selkeämmin. Reilu 10 vuoden ajan, mitä olen vyöhyketerapeuttina toiminut, olen huomannut, että usein asiakkailla on haasteita kehoyhteyden kanssa. Arkielämä vie liikaa pään tasolle, jossa kuljemme ajatusten maailmassa ja on vaikeaa kuulla mitä keholla on asiaa. Tämän äärelle pysähtyminen on äärimmäisen tärkeää. Kehohoito on kuin sipulin kuorimista. Jokainen hoitokerta vie kerros kerrokselta syvemmälle, kohti omaa itseä. Jokaisella hoitokerralla keho antaa aina hieman enemmän periksi jännityksiä ja jumeja avaten, rentoutuen ja antautuen avautumaan. Keholla on luontainen tarve päästää ylimääräinen kuorma ulos. Vyöhyketerapia auttaa tässä.

Vaikka seksuaalisuus on kaikkea sitä mitä me olemme, on sen hahmottamisessa kehollisuuden kokemus hyvin olennainen osa. Meillä kaikilla, toisilla enemmän, toisilla vähemmän on omat lukkomme ja jumiutuneet energiat kehossamme. Niistä osa on perimämme siirtymiä, osa tämän elämän kolhuista syntyneitä mutta juuri nuo lukot estävät tai vähintäänkin vaikeuttavat energian virtaavaa liikettä kehossamme, jolloin vaivoja ja vaikeutta tuntea omaa kehoa voi syntyä. Ihmiskehon vahvimmat lukkotasot yleensä sijaitsevat kaulalla, rinnalla ja vyötäröllä. Minkä vaan lukon ollessa aktiivinen, se heikentää kehoyhteyttä ja energian kulkua. Näin ollen se vaikuttaa myös seksuaalisten tuntemusten kokemiseen, tiedostamiseen ja hahmottamiseen itsestään seksuaalisena olentona. 

Vyöhyketerapian avulla näitä lukkotasoja voidaan availla, jolloin keho saa mahdollisuuden järjestäytyä uudelleen, etsiä optimaalista asentoa ja tilaa, hengitys kulkee syvemmin ja energia virtaa esteettömämmin. Hoito auttaa myös nostamaan kehossa uinuvia koteloituneita tunteita pintaan, jotta niistä voi vapautua ja näin ollen kehon taakka kevenee. 

Olen vuosien varrella myös havainnut sen, että usein asiakas tuntee vain jotkut kohdat kehostaan selkeästi. Voi olla, että esimerkiksi toinen puoli kehosta tuntuu puutuneelta sitä käsiteltäessä ja siihen on vaikeaa saada tunnekosketusta. Tähän on syynsä ja ne löytyvät kehosta, kun hoitokerrat etenevät. Syitä voi olla esim. haasteet kehonkuvassa, perimässä olevat purkamattomat raskaat tunnetaakat, ankaruus itseä kohtaan ja näistä kaikista johtuva heikko kehoyhteys jne. Syitä on niin monia, kuin on ihmisiäkin.

Oman kehoyhteyden vahvistaminen, tasapainon löytäminen, omien tarpeiden ja rajojen hahmottaminen, oman kehonsa kanssa rakkaudellisessa suhteessa eläminen vaikuttavat kaikki luonnollisesti siihen, kuinka seksin ja seksuaalisuuden koemme itsessämme. Kuinka kokemus omasta itsestämme näyttäytyy elämässämme. Omissa nahoissaan eläminen vaikuttaa siihen, kuinka heittäydymme seksiin, antaudumme nautinnolle ja orgasmiin, kuinka kunnioitamme omia tarpeitamme sekä siihen, kuinka liitymme toiseen ihmiseen. Liittyminen edellyttää turvan kokemusta omassa itsessään, omassa kehossaan. Vyöhyketerapian avulla voi hoitaa myös seksuaalisia toiminnallisia häiriöitä, kuten vaginismi, vulvodynia, orgasmihaasteet ja erektiohäiriöt. Näihin haasteisiin löytyy keholta juurisyy. Keho nostaa sen näkyville, tarinat tuovat tietoisuuteen, jolloin niistä on mahdollista vapautua. Mahdollista parantua. 

Voimme löytää kehon ja mielen kevenemisen kautta vahvemman yhteyden sellaiseen nautintoon ja haluun, joita emme tienneet itsessämme olevankaan. Voimme löytää jotakin uutta. Kehotunnetyöskentelyn avulla voimme ymmärtää itseämme kokonaisuudessaan paremmin sekä kulkea keveämpänä himot, halut, myötätunto, selkeys ja levollisuus itsessämme läsnä. 

Olet tervetullut syventämään kehoyhteyttäsi ja rentoutumaan vyöhyketerapiaan, hoitohuoneelleni Lahden keskustaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vyöhyketerapia, kehollisuus, seksuaalisuus, kehohoito, tunnetaakat

Juuret ja seksuaalisuus

Lauantai 6.2.2021 - Seksuaaliterapeutti Emma Hietanen

Voiko ihmisen juurevuus tai juurettomuus vaikuttaa seksuaalisuuden kokemukseen omassa itsessään? Voiko juuriston tunteminen auttaa olemaan jykevämmin itsessään, jolloin on kuulevampi kehossaan, halussaan ja omissa tarpeissaan? Entäpä jos juuret ovatkin täysin vieraat, eivät tutut laisinkaan? Onko kuin ilmassa seisoisi?

Minulle, juuri-ihmisenä, niillä on suuri merkitys suhteessa omaan itseeni. Pitkälti oma seksuaalisuuteeni hahmottuu niiden kautta. Tunnen itseni juuristoni läpi. Hahmotan myös historiani ja perimäni sitä kautta. Minulle on tärkeää olla kytköksissä juuriini, sillä ne pitävät minut vahvasti kehossani, turvan kokemuksessa. Ne auttavat minua olemaan yhteydessä omaan ytimeeni, lantionmaljaani leväten, oman keskukseni tuntien. Seksuaalisuutta voi toki tutkia myös monista muistakin näkökulmista, mutta itselleni juuristo on perusta. Kotini.

Juureni kuljettavat minua kohti multaista, mehevää maata, josta oma seksuaalisuuteni mehu nousee, sieltä maankuoren alta, virraten pitkin kehoani kohti taivaita. Olen olemassa, olen itsessäni, oman kehoni tuntien, oman haluni kuullen. Saan yhdistyttyä johonkin ikiaikaiseen, juurevaan viisauteen, joka vahvistaa oman kehoni täyteläisyyden kokemusta, haluni nostamista. Vahvojen juurteni vuoksi harvoin olen irti itsestäni. Nykyään on harvoin kokemus itsensä vierellä kulkemisesta. Jos ei itsensä vierellä kulje, kuulee selvemmin.

 Juuriston tunteminen on myös tiedostamista omista sukujuuristaan - mistä on lähtöisin, millaisia tarinoita sukupolvien ketjussa on ollut, jotka mahdollisesti edelleen elelevät hiljaisesti pitkin sukupolvien helminauhaa, siirtäen eteenpäin pois käännettyjä katseita ja tiedostamattomia tunteita.

On kiinnostavaa tarkastella mikä on omien vanhempien, heidän vanhempiensa, ja taas heidän vanhempiensa asenteensa ollut seksuaalisuuteen, mieheyteen, naiseuteen? Onko siellä keikkunut epätasapaino vai liekkö ollut kauniisti tasapainossa, nuo eri ilmentymät?

Omassani, sekä äidin, että isän sukulinjoissa on epätasapaino ollut valloillaan. Se on näkynyt esimerkiksi naisten kohtelussa itseään tai toista kohtaan, joka on ajoittain ollut julmaa. On pitänyt piilottaa itseään. Jollain lailla ovat olleet ymmärrystä vailla. Ilmassa on leijaillut kokemus, harha, miehuuden paremmuudesta. Naiseuden alemmuudesta.

No entäpä ajatus ja kokemus seksistä, himosta ja halusta? Onko seksistä saanut nauttia vai onko se ollut enemmänkin suoritus ja velvoite? Jos niin on ollut, niin voiko olla, että tämä edelleen vaikuttaa minuun, sinuun, meidän kykyymme nauttia, antautua ja heittäytyä seksin lumottuun maailmaan? Onko ollut lupa ja rohkeus tuntea olevansa halukas nainen, olla voimansa tunteva mies ja entäpä molempia samanaikaisesti? Onko osattu ottaa vastuu omasta halustaan? Kuinka on Sinun sukujesi vaiheissa elelty?

Suvun tarinat ovat tärkeitä tiedostaa ja osata sijoittaa ne omalle elämänpolulleen. Tallöin on mahdollisuus vapauttaa niitä itsestään, keholtaan, avata koteloituneita, siirtyneitä tunteita. Tällöin voi olla itsessään vapaampi, saada enemmän hengitystilaa, jotta on mahdollisuus suurempaan nautintoon itsessään.

Monet eri kehohoitometodit ovat oivallisia keinoja jumiin jääneiden tunteiden ja energioiden vapauttamiseen ja myös matkaamiseen oman juuristonsa äärelle. Tutustumaan. Itse edustan koko kehon vyöhyketerapiaa ja siitä kirjoitankin jossain vaiheessa, sen lempeistä mahdollisuuksista ja siitä kuinka kehohoidolla voi olla vaikutusta oman seksuaalisuuden kokemiseen.

Mikä merkitys Sinulle on juuristolla, juuriesi tuntemisella ja kuinka ne liittyvät seksuaalisuuteesi?

Kehoni kautta poraudun syvemmälle Maaemosen syliin, jossa on alkuni ja loppuni. Poraudun tukevasti olemaan, jotta voin olla tuulessa taipuisa, myrskyssä vankka ja kirkkauteen kurkottava.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: luonto, kehollisuus, juurevuus, luontoyhteys

Uuden vuoden lupauksia ja päätöksiä,

Maanantai 4.1.2021 - Seksuaaliterapeutti Emma Hietanen

135231728_463303391367240_8671168561811792695_n.jpgOletko tehnyt näitä, millaisia ne ovat? Kutsun Sinua pohtimaan ovatko mahdolliset lupaukset asetettu lempeydellä itseäsi kohtaan, ovatko rakkaudella valittuja?

Yksi lempparilupauksistani on itseni, kehoni jokapäiväinen pehmeä huomiointi. Hetki voi olla vain ajan häivähdys, kunhan hetkessä on tietoisuus läsnä, tai se voi olla ihana, nautinnollinen, viipyilevä hetki oman kehoni äärellä. 

Miltä mahtaisi tuntua tämän alkaneen vuoden lopulla jos joka päivä antaisi itselleen ajan pysähtyä oman kehon äärelle? Koskettaisi kauniisti ja hellästi omaa kehoa, kulkisi jokaisen mutkan ja notkon. Viipyilisi kehon maisemia tutkaillen, rauhassa. Lempein käsin koskettaisi jokaista kohtaa. Antaisi kiitosta kehon jokapäiväisestä toiminnasta ja kuuntelisi mitä se todella kaipaa ja haluaa. Antaisi omalle keholleen viestin, että kaikki on hyvin, olet kaunis ja ihana juuri sellaisena kuin olet, olet riittävä. Olen riittävä. Ja pikkuhiljaa toistojen kautta pudottautuisi takaisin kotiin, kehoon, oman kauneuden syntysijoille. 

Jos toistaisi tätä tämän vuoden ajan niin mitä arvelet, muuttuuko suhtautumisesi omaan kehoosi, itseesi, lempeämpään suuntaan? Voisiko olla mahdollista, että herkemmin kuulisi nautinnon ja kosketuksen kaipuun? Kuulisi omat tarpeet? Katselisi lempeimmin silmin? Naisten kanssa keskustellessani olen todennut monen kohdalla näin tapahtuneen, he ovat päässet, varsinkin rintojen ja genitaalien päivittäisen kosketuksen kautta, lähemmäksi omaa kehoaan. Vahvistaneet kehoyhteyttä. Mieli on pehmennyt ja kehosta on tullut enemmän koti, herkemmin kuuleva.

Mitä Sinä tuumaat tästä asiasta?

Kirjavinkki: Mielelläni kehossani, Minna Martin ja Petra Saariranta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: oma keho, kehollisuus, lempeys, uuden vuoden lupaukset, oman kehon kosketus, kehopositiivisuus