Mitä seksuaaliterapeutin vastaanotolla oikein tapahtuu?

Perjantai 23.4.2021 - Seksuaaliterapeutti Emma Hietanen


Tätä kysymystä minulta on kysytty useammankin kerran, viimeksi hyvä ystäväni tätä pohti. Jokaiselle herää jonkinlaisia mielikuvia siitä mitä seksuaaliterapeutin vastaanotto pitää sisällään, jotkut mielikuvista ovat oikeita, jotkut vääriä. Ajattelen, että jos yhtään tuntee seksuaaliterapialle tarvetta, mutta ei uskalla aikaa varata koska ei tiedä mitä siellä tehdään, on tärkeää ottaa siitä selvää, ettei tietämättömyyden anna estää omaa avun hakemista.

Tässä blogitekstissäni kerron mitä minun vastaanotollani tapahtuu, millaisista työskentelymenetelmistä istunto koostuu ja millaisissa tunnelmissa asiakkaan kanssa liikumme. Täytyy muistaa, että jokainen terapeutti tekee oman persoonansa ja ammattiosaamisensa kautta työtään, joten tapaamisten sisältö sekä työskentelymenetelmät varmasti vaihtelevat, terapeutista riippuen. Kuitenkin jokainen terapeutti käy asiakkaan kanssa vuorovaikutteista keskustelua ja pyrkii auttamaan asiakasta parhaalla mahdollisella tavalla.

Prosessi alkaa siitä, kun asiakas varaa minulta vastaanottoajan soittamalla, sähköpostitse tai viestitse. Kun asiakas sitten ensimmäiselle tapaamiselle saapuu, niin yleensä molempia jännittää, häntä sekä minua. Asiakasta jännittää tulla omien intiimien ja herkkien asioidensa kanssa ja minua seksuaaliterapeuttina jännittää kuinka kohdata asiakas niin, että hän kokee tulleensa kuulluksi, nähdyksi ja autetuksi.

 Käynnin alussa useimmiten ensimmäiseksi keitän teetä ja istahdetaan ihan rauhassa, vedetään henkeä ja asettaudutaan tilaan. Sitten alkaa asiakkaan tarinankerronta siitä, mikä hänet tuo seksuaaliterapeutin vastaanotolle. Asiakas puhuu, minä kuuntelen, teen muistiinpanoja ja tarvittaessa kysyn tarkentavia kysymyksiä.

Usein ensimmäinen tapaaminen menee niin, että asiakkaan puhe pulppuaa ja minä annan sen tapahtua, mutta toki autan, jos sanat jäävät jumiin. Ensimmäisellä kerralla hahmotellaan tapaamistiheyttä, mutta en koskaan sovi, ellei asiakas itse niin halua, mitään tiettyä käyntimäärää etukäteen koska jokaisen prosessi on omanmittainen ja käyntimäärien tarve muokkaantuu prosessin aikana, matkan varrella. Ensimmäisellä tapaamisella asiakas myös tunnustelee sitä, haluaako jatkaa terapia tapaamisia kanssani, sitä kuinka kemiamme toimii. Minä puolestani arvioin, että olenko oikea terapeutti juuri hänelle, osaanko auttaa hänen haasteissaan. 

Käynnit luonani sisältävät vastavuoroista keskustelua, tavoitteiden hahmottamista, pohdintaa, kysymyksiä, oivalluksia, aika usein kyyneleitä, kipeitä tunteita, kohtaamista ja huumoria, nauruakin. Hetken keveyttä. Lähes aina tapaamisiin sisältyy myös kehollisia harjoituksia, kuten rentoutus, hengitys- ja läsnäoloharjoituksia. Näiden tavoitteena on kuljettaa asiakas tunnelmaan, josta käsin hän pystyy työskentelemään sekä tuntemaan ja oivaltamaan omaa kehollisuuttaan. 

Joskus suosittelen myös kotitehtäviä. Useimmiten asiakkaat tykkäävät tehdä niitä. Tehtyjä kotitehtäviä käydään läpi seuraavilla tapaamisilla, keskustellaan siitä, kuinka ne toteutuivat, miltä niitä tuntui tehdä, mitä tunteita ne herättivät jne. Kotitehtäviä ehdotan siitä näkökulmasta, että asiakas voisi hyötyä niistä ja oivaltaa jotakin itsestään. 

Tapaamisten lopuksi, ennen kuin asiakas lähtee kotimatkalleen, varmistan aina, että hän lähtee luotani kehonsa rajat tuntien ja niin eheänä kuin siinä hetkessä se on mahdollista.

Asiakkaasta kirjaan ylös perustiedot sekä tapaamisten sisällöt suojattuun tiedostoon. Asiakas voi aina halutessaan pyytää kirjatut tiedot nähtäväkseen. Voidaan ajatella, että seksuaalineuvonta toteutuu useimmiten 1-5 kertaa ja seksuaaliterapia viidestä kerrasta ylöspäin. Mihinkään tiettyyn käyntimäärään ei asiakkaan tarvitse sitoutua. Käyntitiheys sovitaan jokaisen asiakkaan kanssa yksilöllisesti, se voi toteutua kerta viikkoisesti tai harvemmin. Mikä intensiivisyys kenellekin sopii. Terapia tapaamisten aikana, prosessin edetessä, pysähdytään tarkastelemaan tilannetta, tekemään väliarviota ja sovitaan kuinka siitä eteenpäin jatkamme. Onko tavoitteet muokkaantuneet.

Seksuaaliterapeuttina olen vaitiolovelvollinen. Ainoastaan ammatillisessa työnohjauksessa käyn läpi asiakastapauksia anonyymisti, jotta saan lisää näkökulmia asiakkaan auttamiseen sekä omaan ammatilliseen kasvuuni.

Oman osaamiseni rajat tiedostaen, ohjaan asiakkaan tarvittaessa eteenpäin, juuri häntä parhaiten auttavalle ammattilaiselle. Tämä tuo turvaa sekä asiakkaalle, että itselleni. Minun ei tarvitse osata kaikkea, mutta tarvittaessa tarvitsee osata ohjata asiakas eteenpäin.

Seksuaaliterapia ei ole Kela-korvattava. Toivottavasti tulevaisuudessa on! Seksuaaliterapian hinnat minulla ovat 45min. / 85€ ja 90min. /125€. Maksun voi suorittaa maksupäätteellä tai laskulla. Otan seksuaaliterapia-asiakkaita vastaan myös etänä. Se on hyvä mahdollisuus koska silloin ei maantieteelliset rajat ole esteenä ja moni voi tuntea olonsa turvallisemmaksi liittyä tapaamiseen omalta kotisohvalta.

Seksuaaliterapiaan voi hakeutua monenlaisista syistä mutta on mahdollista tulla myös ilman haasteita. Tulla ikään kuin voimistamaan ja vahvistamaan jo olemassa olevaa hyvää, hakemaan vinkkejä ja erilaisia näkökulmia.

Olet siis lämpimästi tervetullut <3

Terkuin Emma

Avainsanat: seksuaaliterapia, vastaanotto, seksuaaliterapeutti, vastavuoroinen keskustelu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini